Valentinsdag – De elskendes dag

In Kampagne, Valentinsdag by Maria Rey Jacobsen

I dag er det Valentinsdag, og det er dagen hvor vi fejrer kærligheden. Men hvorfor gør vi egentlig det?
De fleste ved kun at traditionen, som vi kender den, stammer fra USA. Men viste du at traditionen oprindelig stammer fra Europa, og går helt tilbage til Romertiden?

Et klask i numsen for kærlighedens skyld

I det gamle Rom var dagen den officielle start på foråret, og det fejrede romerne ved at ære gudinden Juno, som repræsenterede kærlighed og kvinder.

Dagen var fuld af potente åbningsritualer. En ged og en hund blev ofret for frugtbarhed og renselse. Efterfølgende dyppede mændene strimler af gedeskind i blodet, og løb af sted med det. På vejen svingede mændene de bloddryppende strimler ud over deres kvinder og marker. Kvinderne hilste de blodige klask velkomne, fordi de gjorde dem mere frugtbare.

Denne fest indeholdt også et større kærlighedslotteri, hvor kvinderne lagde deres navn i en urne, hvorfra ungkarlene trak et lod. Denne årlige parring af kvinder og mænd førte efter sigende ofte til, at parret forelskede og giftede sig.

Historien bag Valentin

Valentin var eftersigende en kristen præst, som tjente under Claudio den onde, der mente, at gifte mænd var dårlige krigere, og derfor nedlagde han forbud mod, at de giftede sig.

Valentin, romantisk som han var, blæste dog på forbuddet og viede unge elskende i hemmelighed. Men han blev opdaget og fængslet, og til sidst blev han henrettet.

Legenden siger at han sendte det allerførste Valentinsbrev. Det var til fængselsbetjentens datter, som besøgte ham i fangenskabet. Brevet underskrev han angiveligt “Fra din Valentin”.

Eftersigende var det pave Gelasius, som i 498 besluttede at den 14. februar skulle være Skt. Valentins dag, for at gøre op med den hedenske fejring.

Fra Kærlighedslotteri til kærlighedsbreve

Begrebet “Valentine” blev brugt op igennem middelalderen om en kæreste eller trolovet. Den ældste Valentinehilsen, vi kender til, er fra 1415. I 1700 tallet var brevene håndlavet med romantiske hjerter, blomster og fugle. Først i 1800-tallet begyndte man at kunne købe kort og brevpapir specielt til formålet. De var typisk dekoreret med kniplingskant, forgyldninger og duft.

Flere kilder indikerer at man i England i 1600-tallet, fejrede dagen ved at give gaver, og det var ikke usædvanligt at give kostbare Valentine-gaver.

Tradition og overtro

Der hænger mange sjove og spøjse traditioner sammen med Valentinsdag. I følge engelsk tradition ville en pige f. eks. blive gift med den første ungkarl, som hun så på dagen.

Er du single og savner du en kæreste, kan du, ifølge overtroen, i dag gøre nogle forskellige ting for at få en kæreste:

  • Vil du vide hvem din kommende partner er, kan du lægge laurbærblade på hovedpuden og spise et hårdkogt æg med salt om aftenen. Det ville eftersigende give drømme om din elskede.
  • Du kan også besøge en kirkegård ved midnat på Valentinsaften, her vil du så se din tilkommende.

Markering af Valentinsdag

I Danmark har vi ikke helt taget Valentinskortet til os. De gaver som vi oftest giver for at markere Valentinsdag, er blomster og chokolade. Mange par markerer også dagen med at gå ud at spise en romantisk middag.

Uge 7 i kærlighedens tegn

Vi har valgt at dedikere nogle dage i uge 7 til kærligheden, og har derfor lavet et tilbud hvor du og din partner kan komme i studiet og få lavet nogen romantiske par billeder.
Kom en tur i studiet of få en fotosession samt 2 digitale billeder af jer.

For kun kr. 600,-

I kan også få printet på forskellige materialer, se priser her.

Book tid nu!
Image